logo    Nože - finské nože Marttiini  tradiční finská kvalita   

» Recepty
Recepty na přípravu nakládaných ryb

„O kyselých rybách a hmaťavých drobtech“ aneb originální recept Hugo Pavla na pečenáče (ponecháno v původním znění)

 

Nachytáme ryby, nebo je koupíme, nebo je od dobrého přítele dostaneme. Pokud možno co nejvíc. Nejlépe se hodí drobné ryby: plotice, proudníci, tloušti, padoustve, cejni velcí i malí. Dají se naložit i ostatní druhy ryb, neproleží se už tak dobře jako droboť. Menší ryby neporcujeme, necháme celé nebo rozřízneme po délce. Očištěné, vykuchané, zbavené ploutví vyperem - dobře, necháme okapat, osolíme. Obalíme v mouce, vajíčku, strouhance, upečeme na oleji do zlatova. , necháme vystydnout.

 

Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli na kolečka. Uvaříme lák: 1 díl octa, dva až dva a půl dílu vody, podle toho, jak chceme mít ryby kyselé a brzy uleželé. Nejlépe střed: 1 díl octa, dva a čtvrt dílu vody, tj. litr octa, dva a čtvrt litru vody. Lžíci soli, pár lístků bobkového listu, několik kuliček pepře a nového koření. Necháme přejít varem, odstavíme a necháme úplně vychladnout. Dávka stačí na 3 - 5 litrovou láhev naložených ryb.

 

Do hliněné nádoby nebo do sklenic litrových, třílitrových, pětilitrových skládáme studené řízky z ryb, prokládáme je kolečky syrové cibule. Naplníme celou nádobu a zalijeme studeným lákem.

 

Uložíme do studena, do sklípku. Za týden - 10 dní - kosti změknou. Pokud ryby nesníme, protože chutnají velice, vydří ve studenu v lednici měsíc i déle. To se však málokdy podaří.

 

Zavináče

 

Ryby zbavené šupin a skrojené na poloviny nasolíme, namačkáme do sklenice a necháme 1 den uležet. Potom ryby zalijeme roztokem: ½ litru vody (převařené) + ½ litru octa + 12 dkg soli.

 

Necháme max. 10 dnů uležet, pak vyndáme páteř a ksti. Svineme (na zavináče) nebo nakrájíme na malé kousky (na rybí salát) a naložíme do marinády, kterou připravíme z: 2 dcl octa, 8 dcl vody, 2 dkg soli, ½ kostky cukru, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkových listů, koleček cibule a mrkve. Marinádu necháme přejít varem. Hotový nálev necháme vychladnout. Do nálevu přidáme 1-2 polévkové lžíce stolního oleje. Marinádu doplníme na kolečka nakrájenými sladkokyselými okurkami a kyselým zelím.

 

Na dno sklenice dáme kopr a studeným nálevem zaléváme ryby, které prokládáme zeleninou. Jednotlivé vrstvy stlačíme! Sklenice s naloženou směsí ryb a zeleniny uzavřeme a necháme 10 dní uležet v ledničce.

 

Nakládané rybky

 

Nálev: 7 dcl vody, 3 dcl octa, 50 gr. hrozinek, 50 gr. mandlí, špetka citrónové kůry, 3 hřebíčky, 10 kuliček pepře, 2 bobkové listy. Směs povaříme a necháme vychladnout.

 

Rybky (malé sladkovodní) uvaříme v osolené vodě (nesmějí se rozvařit). Vkládáme do láhve od okurek, proložíme kolečky cibule a zalijeme studeným nálevem. Na 48 hodin uložíme do lednice.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ